//
EIX CRISI ENERGÈTICA

Aquí podeu llegir el DOSSIER resum de la TROBADA 15M

PLANTEM CARA A LA CRISI ENERGÈTICA (Dissabte 5 de novembre).

11,00h – 11,40h. Crisi energètica: final de l’era del petroli.

La primera part de la jornada pretén introduir la qüestió de la crisi energètica, la seva incidència a les Balears i les vinculacions entre el poder i l’energia.

11,00h -11,20h. Damià Gomila: Què entenem per crisi energètica? Aquesta xerrada pretén ser una breu introducció a la crisi energètica global i es presentaran sintèticament els principals conceptes i aspectes relacionats amb aquesta.

11,20h – 11,40h. Ivan Murray: Energia i poder. En aquesta exposició s’exposarà la vinculació entre la irrupció del règim energètic fòssil i l’ascens del capitalisme. El control energètic ha estat un dels principals pilars del poder i la situació de crisi energètica està associada a una situació de reforçament del poder. Per això, les sortides a la present crisi energètica han de replantejar no només el tipus d’energia i la quantitat d’energia que s’utilitza, sinó també la forma com s’organitza socialment l’ús de l’energia. També es farà una breu vinculació d’aquestes qüestions amb la situació a les Balears.

12,00h – 14,00h. Alternatives reals i pràctiques a la dictadura del sistema energètic fòssil

La segona part de la jornada abordarà pràctiques alternatives d’organització social de l’energia, així com els conflictes i problemes associats a aquestes.

12,00 h – 13,00. Les cooperatives energètiques. L’experiència de Som Energia. S’exposarà l’experiència, recentment iniciada a Catalunya, de la cooperativa Som Energia de producció i consum d’energies renovables. Aquesta iniciativa es planteja com una alternativa als models dominants en la producció i generació d’energies renovables que estan controlats per les grans corporacions.

13,00 h – 14,00 h. Marc Gavaldà: Desconnectats del sistema. L’autogestió energètica col·lectiva: l’experiència del CSO Kan Pasqual. La gent del CSO Kan Pasqual inicià un projecte el 1996 de vocació autogestionària i per això iniciaren un camí d’aprenentatge col·lectiu per assolir l’autogestió energètica que es regeix pel principi del “feu tu mateix” (do it oyurself). En aquesta xerrada, un dels seus membres ens presentarà el projecte del CSO Kan Pasqual.

14,00h – 16,00h. Dinar. Es proposa que els participants duguin menjar de casa per dinar plegats.

16,00h – 18,00h. Debat a partir de les xerrades del matí i participació de grups que treballin sobre la matèria a Mallorca.

Aquesta sessió pretén servir de plataforma per debatre sobre les qüestions exposades a les xerrades del matí i també per posar en comú algunes experiències i iniciatives que existeixin a Mallorca.

18,00h. – 19,00h. Trobada per la possible constitució del grup de treball sobre energia.

Anuncis

Debats

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retroenllaç: Trobada 15-M | ASAMBLEA PARC SES VELES - 27 Octubre 2011

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: